Confessional Preface

Thank you for choosing 'Angelic Confessions' as one of your online reading materials. I'm your host, Mimi. I hope you'll enjoy your visit here and if you could spare some time, please leave your suggestions or recommendation on the comment section below. Thanks again and have a nice day! P.S: This is a personal blog... No profitable ads/spam are allow in here!... I won't appreciate it so please behave...(Mimi Said)...

Saturday, December 31, 2011

2012: HNY people !!!


HAPPY NEW YEAR everyone! I hope you'll having a blissful year of 2012 as 2011 walked away and leaves us with 1001  memories to treasure. So far this is the shortest post I had ever posted. LOL there.I just want to say thank you so much for all those time your spend reading this blog and once again,Happy New Year!. Thanks again and I really hope you could stick around for another year with my future post. Bye now!



Tuesday, December 20, 2011

A Night at Pesta Dongzi KIY,UKM Bangi

Assalamualaikum semua, hopefully semuanya sihat-sihat belaka.

Disebabkan aku selalu sangat mengupdate blog ni, let me just shoot straight to the post. Macam biasa. setting aku masih di UKM (amboii... 1st year student la katakan. Everything is still fresh and new, Tu pasal yang rajin update tu). Post aku kali ni tak kurang menariknya juga pasal inilah first time, aku berpeluang pergi pesta yang dianjurkan oleh orang Chinese. Bukannya nak jadi racist ke apa, tapi bila ada pesta kaum lain buat ni; biasa memang susah sikit parent aku nak lepaskan. Yelah, benda baru kan - macam-macamlah prasangkanya. Anyway, ni aku dah jadi student ni; barulah nak merasa sikit join pesta-pesta macam ni.

For starter, pesta yang disambut oleh kaum Chinese ni sebenarnya banyak tapi yang biasanya kita dengar adalah; Perayaan Tahun Baru (Chinese New Year), Pesta Tanglung (Lantern Festival), Hungry Ghost Festival dan lain-lain. Selama ni memang aku ingat itu ajelah pesta yang mereka sambut (forgive my ignorance, I'm still learning). So, that's why bila aku masuk UKM: it is the first time I'm hearing about Pesta Dongzhi. Ignorant punya pasal, aku actually ingat yang Dongzhi tu nama kelab. Nasib je penganjur program faham kewujudnya manusia noob macam aku yang masih tak tahu perayaan kaum lain - yang dia orang pun tampal info serba sedikit mengenai perayaan ni.

Untuk pengetahuan korang, Pesta Dongzhi ni sebenarnya adalah Festival Musim Dingin. No wonderlah aku perasan ada icon 'Snowman' dekat tabir pentas tu. Dari apa yang aku baca, pesta ni kebiasaannya di sambut dengan saudara-mara terdekat (adalah makanan khas dia macam dumpling) dan juga sebagai tanda yang tahun baru yang bakal menjelang. Now, aku memang tak expert pasal perayaan Chinese ye, so aku percaya jelah apa yang dia tulis tu. Honestly, aku cuma boleh bayangkan pesta ni disambut dekat China je (pasal Malaysia ni mana ada musim sejuk) and as a tradition; kaum Chinese di Malaysia ni juga masih terus meraikannya, Bak kat pepatah: biar mati anak, jangan mati adat.

Antara attraction utama pesta ni... ya, dah tentu-tentulah yang kat bawah ni. Haunted House. Pasal dah lama sangat tak masuk (4 tahun lepas) dan memang dah teringin sangat: aku pun mintaklah kawan-kawan aku Amyera dan Naz tolong temankan. Haha... Nasib baik jelah dia orang ni rajin melayan...

Kebanyakan picture ini diambil oleh Amyera, so many credits and thanks to her...                                     
Apa-apa pun kita pose dulu ye before masuk....
Haha... cam apa je hantu perempuan tu.. Muka ganas. 
Amyera dengan lantern ( I think)

Wah! Dragan besar...
Walaupun 'Haunted House' tu taklah sebesar mana - my friend and I still had some much fun that night! Enviroment happening, hantu-hantu awesome dan makan-makannya agak memuaskan. Maaflah, tak teringat pulak nak tangkap gambar untuk kasi upload kat sini. Next festivities, perhaps...

That's all for now, till next time. Wasalam.

Sincerely: Mimi Said

Saturday, December 3, 2011

Christmastime at MidValley,Megamall

Asalammualaikum semue... How are you guys doing? Hope everything went well in your life.

Rasanya baru je berapa hari lepas aku post, kali ni post lagi... Muahaha. Terlebih rajin la pulak kan?
Al-maklumla, hujung tahun... Active la sikit aku merayap memana kan...

This time punya post, aku nak cerita sikit pasal aktiviti yg aku buat dengan roommate aku on our very first outing. This activity is one of my favourites: watching movie. A bit excited sikit sebab this is first time aku nak round-round KL tanpa supervision parents aku.

Kisah outing aku ni bermula bermula bila kawan kepada roommate aku, Tirah datang melawat ke bilik kita orang dan minta temankan tengok wayang 'Ombak Rindu' lakonan Maya Karin dan Aaron Aziz yang tengah meletop tayangannya kat Malaysia sekarang ni (tiket asyik sold out jer memanjang) dekat MidValley Megamall. Aku yang tak pernah merasa ke sana / naik Keretapi Tanah Melayu (KTM), amikla this opportunity untuk tag along. Diaorang nak beli tiket awal (karang habis pulak lagi), so aku mintaklah dia orang toling belikan sekali tiket tu untuk aku.

First checkpoint - macam biasalah kalau korang student UKM, menunggu bas 6K-6Z UKM tuh sampai. Kalau berduit sikit and korang in a hurry, bolehlah naik teksi ke (mahal sikit) atau bas rapid kl (RM1.00 sekali naik). Nak jimat punya pasal, kami decide tunggu bas aje. Adalah menunggu sampai nak dekat sejam. Once bas sampai je, kita orang terus hop in. At first, aku ingat jauh sangatlah KTM tu dengan UKM tu. Tak lah pulak aku tahu wujudnya station KTM berhampiran dengan UKM ni. Oh, dekat rupa-rupanya....

Tiket yang kitaorang beli from UKM to Midvalley (2 way), harganya cumalah RM 6.40. Murahlah kan tu. Kenapa aku tak naik bas atau teksi je? Well, yang itu terima kasih banyak-banyak dan kirim salam sajalah. Aku tak nak perabis duit sebelum sampai Midvalley oii...

Dari UKM ke MidValley ni adalah lebih kurang 7 stesen yg aku lalui. Tak ingatlah pulak aku kan, semua nama stesen tuh. Seriusly, time kat dalam KTM tu teramatlah crowdednya. That's givenlah since hari yang kita orang pergi tu pun, hari Sabtu. Aku perasan ramailah jugak bebudak U dok naik KTM nk pergi MidValley nih. Rata-rata maybe datang sini untuk lepas tension or lepas penat belajar mcm aku gak- yelah tuu.


Laluan yang menghubungkan antara KTM dengan MIdvalley.
Di sebabkan wayang start pukul 2 pm, kita orang pun ronda-rondalah di sekitar MidValley ni, intai-intai apa yang ada kat sini. Banyak sungguh kedai-kedai kat dalam ni. Yang kurang cuma duit di kocek jer.. ahahahakss... 

Permandangan dari atas... Korang nampak tak topi pink tu?
Hehe, terasa nak rembat la pulak....            
Adakah ini yang dinamakan 'White Christmas'
macam lagu-lagu Inggeris kat radio tu?
                                      
                                                       Kami tengok wayang kat sini.... :)
                           
                                            Vintage Charmbracelet: Sangat cantik tapi agak mahal
                                            berbanding charmbracelet biasa.
Myself. Peace everyone. 
Sekian saja cerita aku mengenai visit ke Midvalley kali ini. Sorilah, aku malas ya amat nak buat review ke apa kejadah untuk filem "OMBAK RINDU"tu.  Tapi, kalau korang nak tahu juga - ini jelah serba sedikit inti patinya... Diaorang tak gunakan 100% jalan cerita dalam NOVEL untuk FILEM ni. Possibly nak elakkan jalan cerita dari meleret. Dah, itu aje. Korang boleh expect no spoiler from me.

Sekian sahaja post aku untuk kali ini; Wasalam.

Sincerely: Mimi Said.

Thursday, December 1, 2011

"Pink World" by Mimi Said

Macam biasa, aku suka kasik post aku hangat sket dengan title blog yang aneh2 cmni...
Reason: malas nak bagitau, anda pikirla sendiri. Tapi, bagi yang pandai sikit tu probabily had guess, "budak pmpuan ni gerenti tengah cakap psl blog dia, kan?". Haha, that's right! I AM... LOL.
Kalau ada yang tak puas ati tu, lantak korangla. Tak amik port sangat, dorrh..

Aku mmg suke gle tuka skin blog aku. Tambahla widget sana, sini... You know, just to have some FUN with my BLOG. Klu blog terlampau PLAIN sangat pun mesti BORING jugak kan? The last time aku tukar skin blog, aku pkai warna PURPLE. This time around, PINK pula jadi pilihan hati(bukan sebab I jambu, OK?). Anyway, trimas too my little bro Syahmi Said sebab dah banyak tolong I dengan Adobe Photoshope haritu.

Wokey, berbalik semula pada title post kali ni, "Pink World" by Mimi Said; memang fun sesangat masa aku buat header blog pakai Adobe (although lenguh-lenguh sket bahu afterwards, bukannya boleh buat cincai2 jerr...). I hope I had a chance to do this again soon enough. Mungkin this time around letak lah my face sebesar-besar yang header tu mampu tanggung - kes berlagak DIVA . Haha, still I'm learning about blogs everyday and it's getting interesting from day to day if you know where to START with... OK, I guess that's enough for now... I better bid good night now. Had a meeting with my teammates about project tomorrow.

 Goodnight, sleep tight, don't let the bedbugs bite.. Wasalam.

Sincerely: Mimi Said

Monday, November 28, 2011

Sleeping Beauty Sleeps Away...


Hidup sebagai student U ni, tak kiralah kat mana pun korang berada - memang takkan lari daripada kerja assignment, project, tutorial.. blah blah.. yang lain seperti yg korang sedia maklum... Tapi, bagi aku, itu bukan masalah utama. Masalahnya adalah bila aku susah sangat nak bangun pagi dan berikutan itu, susah sangat nak tepat pukul 8.00 pg terpacak kat depan fakulti aku.. Korang ada masalah macam ni x? Kalau ada tu, samalah KITA and kalau tak tu, baguslaa..

Haha, memang aku admit la yg aku ni pemalas/liat gegila babeng untuk bangun pagi-pagi... Aku suka bangun ikut time aku ajer, and that is - pukul 11.30 pagi!!! Wakaka, terserlah la keMALASAN aku yang melampaui batas tuh... It's like what they said, old HABITS, die HARD... Ikutkan record sepanjang 3 bulan aku kat UKM ni,  adalah sekali aku tak pergi class (bukan sebab suka ponteng, malas bangun je). Sampai 2 classes pulak tu (HAMBIK KOO!!!). Perghh, mengucap panjang jugakla aku bila aku check jam time tu... 10.30 pagi!. Kelas start pukul 8.00 pagi cik Mimi oii. Yang bangun pukul 10.00 tu buat apa? Memang terbaik... 

Kadang-kadang, aku terpikir jugak, kan ke bgus kalau kelas aku ni semuanya petang jerr. Gerenti takkan adanya masalah aku termiss class ke, terlajak tidur ke, so on and so forth... Leceh-leceh. Dahla aku ni jenis susah nak bangkit awal. Dulu time sekolah lu, boleh la omak tolong kojutkan, matrix pun pasal kelas mmg usually start pagi. Time U ni, haik lecehla plak.. Roomateku pulak kelas awal, aku nak dekat tengahari baru start... Haru la camtu, kan.. Hmph, nak tak nak diri ni kenalah dirajinkan jugak untuk bangun pagi agar takkan MISS KELAS LAGI... Ngeee

OKlah, itulah di lemma aku serba-sedikit sebagai student U.. Nak bebel banyak2, lebih2 malas lagi la.. Pemalas jer memanjang.. Tu pasal lah bangun lambat tu (bak kata mak aku).

Till then, see you guys around...

Sincerely: Mimi Said

Friday, November 25, 2011

Bad Haircut 2008

                                                           Don't laugh, it HAPPENS!


Semasa aku sedang bosan dan randomize tengok gambar-gambar lama aku, DANG! Tiba-tiba aku ternampak la pulak gambar ni... Wohoo! Malu gila bila tengok balik! Haha, still it is a part of 'my life' jugak, so aku upload lah untuk tatapan korang semua. Only in HERE!. I swear, sejak kecik lagi sememangnya orang-orang dewasa sekeliling aku sangat pantang nampak aku berambut panjang. Asal panjang je sikit, mulalah nak lambai-lambai pastu - chop it off! Kejam sungguh kan? Bila aku tanya je kenapa nak potong, diorang kata nampak sebab tak sesuai dengan muka aku. Macam tu pulak. Pelik tol.. Korang rasa betul ke?

If you guys asked me, kenapa rambut aku jadi camni... Haha, blame it on my MOM. My mom punye kerja lah ni; kononnya nak prove that she can cut my hair better than any saloon I went, and ... in lah dia HASILNYA (kejadah?). Memang time tu aku bengang habis lah dengan mak aku, apa ni janji potong rambut awesome-awesome, pasai apa rambut aku jadik camni pulak? Boleh lak dengan muka tak bersalahnya, dia kata cantik. Yelah mak aku.... cantiklah sangat kan rambut camni~

Nak tak nak, ke saloon gakla aku lepas tu untuk kasi trimmed mana-mana part rambut yang mak aku tak habis trim. Menyirap jer aku dekat mak aku seminggu tu. Since that day, jangan haraplah aku nk kasik mak aku potong rambut aku lagi.. NORWAY! Oppss... salahla pulak... NO WAY! Haha, much better.

And sebagai kenang-kenangan jugak, sempatlah aku snap beberapa keping gambar since it's not like everyday I'm wearing this kind of hairstyle. Tu yang korang dapat tengok ni... Haha, tolonglah jangan kutuk. Mishap happens all the time.

*Mimi says: Dh lama tak simpan rambut panjang, maybe this year aku start simpan rambut balik...

Monday, November 21, 2011

Selena Gomez- When the sun goes Down


Released: June 28,2011 I had heard all of her songs and the BOLD one is the one that I suggested for you to hear; No. Title 
1. "Love You Like a Love Song" 2. "Bang Bang Bang" 3. "Who Says" 4. "We Own the Night" (featuring Pixie Lott) 5. "Hit the Lights" 6. "Whiplash" 7. "When the Sun Goes Down" 8. "My Dilemma" 9. "That's More Like It" 10. "Outlaw" 11. "Middle of Nowhere" 12. "Dices" (Spanish version of "Who Says")
 *Mimi says: Not bad, still cannot be compared with DEMI LOVATO.

Thursday, November 17, 2011

Me and the Other Crushes... (2004-2011)

Oh my, sedar tak sedar zaman matrik dah pun berlalu pergi... Rindu jugak kadang-kadang bila teringatkan member-member dekat sana dulu. Apa lah agaknya yang die orang tengah buat sekarang ni kan? (daydreaming kejap).

Baiklah, untuk post kali ni - aku tak terasa nak bercerita pasal activities yang aku buat dekat UKM ni dah. Cukup-cukuplah tu kan - dah 3 post dah ni aku asyik bercerita, sampai aku sendiri pun naik jemu. So, kalau taknak cerita pasal aktiviti yang aku buat kat UKM, nak cerita pasal apa lagi? Hehe... maka dengan itu, aku sendiri pun came up lah with a new topic: Crush aku sepanjang zaman aku bersekolah. Huhu, tak mo lah gelak - still hot topic ni...

Bagi memudahkan kerja supaya tak celaru sangat, aku akan bahagikan stage CRUSH aku ni kepada 4 era: Darjah 6, Form 4, Matrix dan paling latest sekali, UKM. Yelah, senang sikit korang nak distinguish kan, kan?

Darjah 6: Budak lelaki pertama yang berani tegur aku kat kelas

Die tanya kenapa aku pendiam sangat dekat dalam kelas... Haha, believe me - inilah first time orang tanya aku soalan macam ni... aku pun tak tahu nak jawap apa. Budak lelaki ni taklah hensem sangat or tinggi pun orangnya, tapi kalau nak kata cute tu - bolehla. This boylah yang paling lama aku ade CRUSH pasal after primary school pun, kite org still satu sekolah until Form 3. Aku suka bila dia buat lawak (sedikit immature tapi smart), and aku rasa dialah boy yang paling COOL time tu. Apa yang aku ingat, this boy selalu kenakan aku once dia tahu yang aku sukakan dia.. Still, one-sided-love remains one-sided-love as dia sekarang pun dah ada girlfriend. Maybe 4 tahun lebih kot die orang couple (tak amik pusing sangat), from what I heard from my friends. Anyway, memandangkan aku pun tak pernah serious dengan crush aku yang pertama ni... aku harapkan dia bahagia je walau dimana pun dia berada. May our paths would never ever crosses again so situation tak menjadi awkward..

Form 4: My "Angel Neko"

Dia ni lah crush aku yang paling sekejap bagi mengubat kebosanan setelah crush aku yang pertama tinggalkan sekolah after Form 3 ( dia masuk boarding school). Tak lama pun minat aku dekat mamat ni pasal dia sendiri pun adalah minat dekat 1 budak baru dan aku palinglah tak nak di labelkan sebagai budak budak SS (SYOK SENDIRI). So, BYE-BYE je lah jawabnye... Kenapa aku panggil die "Angel Neko"? Pasalnya, dia baik and comel sangat macam kucing ( NEKO is a term for CATS in JAPANESE).

Matrix: The mystery guy

Hah! Hapa yang mystery sangat pasal dia nih? Well, first thing first - dia ni bukanlah hantu ke apa ke or jelmaan makhluk halus... Normal, okay?  Just a random guy yang from the first moment I laid my eyes on, aku terus FALL IN CRUSH, The best part is, aku langsung tak tahu nama, atau apa-apa pun yang berkaitan dengan dia... Apa yang aku tahu cumalah, dia budak sains Fizikal. Itu aje. Praktikum berapa  pun aku tak tahu. Disebabkan agak susah nak berjumpa dengan dia, setiap kali keluar ke apa, aku akan tercari-cari jugak this Mystery Guy... I wonder where he's now??? Sumber inspirasi aku untuk compose sebuah lagu yg bertajuk " Tracking Device".

UKM: ????? 

Ntahla...Still, mencari-cari... Siapalah lelaki yang bakal aku sukai lepas ni.. Heharap kali ni, tahulah nama and apa jurusan dia... Lagi best lagi kalau dia bukan CRUSH aku, but tukar title as 1st BOYFRIEND aku.. Tak ke mantap cenggitu? Maybe, but I don't put my hope too much...

Okaylah, itu sajalah serba-sedikit mengenai crush aku di sepanjang waktu aku bersekolah... Bunyiknya macam lama je kan, but itulah realiti hidup. Tak semua benda yang kita nak, kita akan dapat. Walaupun macam tu, aku still happy dengan solitary life aku dan selagi takde sesiapa interfere, I'm fine with it. :)

Sincerely: Mimi Said.

Sunday, November 6, 2011

Pebarisan SUKEM 2011: A night to REMEMBER!

Seperti yang aku janjikan dalam post aku sebelumnya, here it comes: pebarisan SUKEM UKM 2011 yg aku join recently. Baru tak sampai berapa bulan aku masuk UKM, terasa banyaknya program yang aku dah join. Dan seperti program-program yang sebelumnya jugak, aku dan member-member lain mewakili Kolej Ibrahim Yaakub. Honestly aku katakan, aku join SUKEM pasal 'paksarela'. Budak specky macam aku ni, manalah nak minat dengan kawad-kawad ni semua. Training je, dah cukup intensive sampaikan ade satu hari tu kite orang terpaksa balik pukul 1.00 pagi semata2 nak 'sharpkan' training... Okaylah, perbarisan in two days time - aku boleh terima lagi... But, bayangkan pulak time tu tengah hujan renyai-renyai (-.-): Selama 5 jam pulak tu... nightmare jugalah bila di fikir-fikirkan balik... (haha, yeye je aku ni). Anyway, the good news is that, we are the 2nd runner up. Aku tak ingatlah pulak kolej mana yang menang tu...  Below are some pictures of my friends and me...

From left: Aku, Amyera, Athirah dan... maaf... tak ingatlah
nama awak...  Budak KIY.
Yang comel-comel specky ni namanya Bazilah,
roommate kepada Amyera tadi.
 Yang tengah tu... aku rasa student part-time...
Sebelah dia, K.Lin.
Okaylah, sampai sini jelah dulu ya post aku. Terasa malas la pulak nak update lebih-lebih pasal aktiviti aku dekat UKM ni. Mesti readers yang mengikuti perkembangan blog ni terasa muak kan?
Haha, anyway - thanks for reading this post!

Sincerely: Mimi Said 

Saturday, October 29, 2011

Demi Lovato New Album - Unbroken


Bagi sesapa yang yang tak tahu, aku ni memang one of die-hard fans of Demi Lovato. Before this aku admit, yang aku actually tak berapa minat sangat dengan lagu genre ala-ala pop rock but after aku start dengar lagu-lagu Demi je, terus aku declare: Aku boleh layan gak rupenya genre nih!

Aku pasti, bagi sesiapa yang melawat blog Demi baru-baru ni mesti ada dengar pasal kes cubaan bunuh diri and self-multilation dia sebelum ni... Well, despite of being a great muscian - I guess everyone still had their own issues and demon to fight with. Namanya somebody tu nak appear to be perfect all the time tu memang susahlah kan...
So, sebagai fans yang memahami, aku tetap support dia...

Baru-baru ni ( 22 Sept 2011), Demi dah keluarkan studio album ke-3 die yang bertajuk: Unbroken. Hah, bagi sesiapa yang belum dengar lagi a single song from album ni, boleh lah start look around by opening Youtube. Album baru Demi ini lebih kepada genre R&B and Pop; salah satu genre fav aku. Aku ada jugaklah baca comment kat Youtube tu, apasal Demi buat genre shift after well-known dengan aura "Pop Rock" dia? Bagi aku semua tu tak jadi masalah pun... Still great if Demi Lovato who's the one singing it. Manusia - biasalah; sukalah condemn orang tak tentu pasal...

Below is the tracklist from Demi Lovato new album: Yang aku bold memang aku highlightkan dalam suggestion aku. Gerenti cambest!

1. "All Night Long" (featuring Missy Elliott and Timbaland)
2. "Who's That Boy?" (featuring Dev)
3. "You're My Only Shorty" (featuring Iyaz)
4. "Together" (featuring Jason DerĂ¼lo)
5. "Lightweight"
6. "Unbroken"
7. "Fix a Heart"
8. "Hold Up"
9. "Mistake"
10. "Give Your Heart a Break"
11. "Skyscraper"
12. "In Real Life"
13. "My Love Is Like a Star"
14. "For the Love of a Daughter"
15. "Skyscraper" (Wizz Dumb Remix)

Well, sampai sini sajalah post aku kali ni. Aku sebenarnya tengah tunggu Selena Gomez keluarkan album baru dia although, sorry Selena fans - her songs mostly SUCKS!. Anyway, sebagai open-minded music fans, aku tak kisah lah macam  mana artist international ni nak buat lagu mereka, asalkan lagu yang dihasilkan bukan nya sampah.

Mimi says: Tak sabar nak tunggu album baru from Jason Mraz and Justin Bieber. :)

Thursday, October 27, 2011

Cybercamp 2011 - HPA here we go again!




                                    Lokasi: Hutan Pendidikan Alam (HPA),UKM Bangi.

This week aku posting lagi kt blog aku sebab ada cerita baru nak kasi mari - aktiviti aku pada minggu lepas ( 22-23/10/2011).

Sempena nak sambut semua student first year, faculty kite org ada anjurkan satu program ni; Cybercamp Night namanya (sesi 2011) untuk kami join. Although pada mulanya terasa malas nak pergi ( pasal penat last week punya aktiviti pun tak habis lagi), at long last aku join jugak la untuk bagi support kat ajk-ajk PERTAMA FTSM yang dah berpenat lelah prepare program ni. Besides, aku kan student baru so aku fikir agak 'kurang sopan' kalau aku tak join. Macam aktiviti yang aku join sebelumnya, aktiviti ni pun berlangsung selama dua hari.

Basicly program ni semacam bagi aku peluang la untuk jumpa senior-senior, berkenalan ( walaupun masih tak semua yang aku kenal at the end of the day) dan beramah mesra. Kira okay la objective utama program ni, bukan sekadar datang suka-suka and buang masa ajer... Dapat juga aku buat member-member baru macam kat bawah ni ha...

Okey, first thing first aku nak introduce kat korang roomate aku.
Nama dia Athirah Azman.
Tua setahun je dari aku, but baby face perabis
menampakan macam kami ni sebaya. Biasanya aku panggil
dia Tirah je untuk mansuhkan seniority tu (kurang asam tak aku?)
Yang kat sebelah aku ni namanya Afiqah Azahari.
Kami panggil dia Piqah je. Comel orangnya.
Semester satu ni aku tak banyak sangat kelas
dengan dia so kami taklah kenal sangat.
Next semester perhaps?
Group photo: Masa memula hang out amatlah aku tak ingat
nama diaorang ni semua. Tapi sekarang, sudah pro...
From left: Kak As, Kak. Lin, Amyera, Nazirah and Afiqah.
Roomate aku kat atas tadi takde dalam group photo ni
pasal dia jadi camera woman.
Ok, before I went to the juicy part about this program, biar aku explain sikit mengenai title post aku kali ni, Cybercamp 2011: HPA here we go again... Ape reason aku tulis camni? (hehe, bukan saja nak gedik tapi inilah kenyataan).

Lebih kurang ( ayat orang tak berapa nak pasti) 22 Sept 2011 lepas, aku ade join aktiviti rekreasi dekat Hutan Pendidikan Alam (HPA) ni. Macam biasalah kan, kalau sebut je hutan tu - dah confirm-punya-sure aktiviti aku tu adalah 'JUNGLE TREKKING' (takkan main masak-masak pulak kan?). Aku join aktiviti tu dengan beberapa orang budak kolej aku yang lain. Tak post dekat blog ni rasanya gambar -gambar aku masa join aktiviti tu tapi kalau korang tak percaya dan nak tengok bukti, ini dia kat bawah ni;

Muka wakil-wakil KIY after habis Jungle Trekking.
Walaupun tak satu hutan tu aku redah, mainly aku dah tahu la macam mane rupanya HPA tuh.. Jadi bila join program Cybercamp ni, taklah aku tercongok-congok datang macam tak tahu apa-apa kan? Hehehe...

Macam biaselah kan, kalau ade program je- mesti ada activiti, ye tak? Dan, kalau dah ada activiti tu... mestilah akan ada grouping nya pulak... Sepanjang hidup aku bergelar student, dah macam-macam group dah aku masuk, hatta bermacam-macam nama jugalah yang aku dah came across; this time around, aku masuk dalam kumpulan yg di namakan sebagai "GeeForce"... Maksudnye? Jangan tanya aku pasal bukan aku yang cadangkan. Tanya mamat baju merah yang tengah cakap kat bawah ni. Syahwal namanya. Aku honestly tak kenal dia since dia bukan satu course dengan aku. Tapi, mamat ni lah yang bertanggungjawab bagi nama "GeeForce" tu.

Discussion yang semacam serious...
Goody bags yang kami terima lepas join
program ni.
Pemandangan normal dekat HPA ni...
# Ada satu activiti ni yang memang langsung tak ada dalam tentative prog tapi sebenarnya ADA!. Yes, NIGHT WALKING namanya. Bagi sesiapa yang pernah sertai activity ni; seram tak seram, takut tak takut die korang jangan tanya akulah. Korang semua mesti paham sendiri jer kan?

Sebelum aktiviti macam haram spesial ni dimulakan, time tu aku baru je nak start lena. Dahlah penat seharian buat aktiviti siang tu; mimpi baru start nak masuk yang sedap-sedap; sekali DANG! AJK program ak.a senior kami, datang kejut pula kejut pulak dah. Bayangkan - time tu pukul 2.00 pagi...
Nasib baiklah aku tak karate-do kan je, orang yang kejut aku tu.

So, dengan terpisat-pisatnya bangun, tak sempat nak mencapai glasses aku ke apa; kita orang pun di arahkan lah turun ke padang. Berkumpul lah satu demi satu manusia kat situ. At first, aku yang naive ni ingatkan kita orang yang di arahkan berkumpul ni pasal tak cukup orang ( manalah tahu ada yang sleepwalking masuk hutan, terus tak jumpa jalan pulang ke), sampaila AJK suddenly umumkan pasal activity ni....

Creepy jugak la, the first time aku dengar...

Cerita bestnya datang bila tibanya giliran group kita orang untuk masuk dekat dalam hutan tu. Aku ingatkan, bolehlah kami masuk secara berjemaah; sekali hambik kau - dia lepas sorang-sorang dorhh... Every 5 minit, yang lain pulak masuk. Lain pulak masuk. Really macam @#$#!

So, memang dah adat lah kan - kalau dah berkumpulan tu, ketua kenalah masuk dulu. Bagi tunjuk berani dia sikit dekat anak-anak buah ni (haha). So, berlalulah ketua aku tu menunjukkan keberanian dia, diikuti anak-anak buah yang lain. Aku yang standing nak dekat-dekat last ni, relaks-relaks je lah dulu. Muka kasi tunjuk poker face aje Then, tibalah turn untuk adalah satu ahli kumpulan aku ni (perempuan) untuk masuk... Dia masuk betul-betul sebelum giliran aku. Adalah dalam 2 minit dia masuk dalam tu, sebelum dia.... Arghhhhhhhhh!!!! Bapak eh la, sekali menjerit! Instantly bulu tengkuk aku start meremang right then and there.

Abang senior yang tunggu depan aku tu pulak dengan muka relaks bercampur selambanya cakap - "Ha, itulah dia jeritan pertama kita untuk malam ni...". Ayat dia sangat tak boleh blah! Muka dah start tunjuk jahat untuk takutkan aku yang bakal masuk ni. Ikutkan hati, rasa nak angkat kaki cabut lari je. Mata aku ni pun jahat juga, curi-curi tengok dekat handphone abang tu pulak ( rules masa buat aktiviti ni; no phones, no torch light, bunga api ke apa) ... Time tu betul-betul pukul 3.00 pagi. Memang dah cukup kasi aku gigil lutut but aku buat-buat 'brakut' je ( berani + takut).

Maka, masuklah aku kedalam hutan yang gelap gulita tu. Senior-senior standby, ada budak baru nak masuk ni. Hutan kan, dah semestinya lah gelap... So, aku jalan jelah slow-slow. Checkpoint dia pulak, adalah dua, tiga ketul lilin-yang di pasang sepanjang jalan tu... Terpikir jugak aku time tu, kalaulah lilin ni semua padam... hisy, alamat memang tak jumpa jalan kuar la...

Otoke? (what to do?)

Luckily for me, disebabkan member kumpulan aku yang masuk sebelumnya tu dah jerit takut, semua 'hantu-hantu' yang bertanggungjwb untuk 'takut' kan die pun rasa menyesal dan sorang demi sorang, startlah pergi pujuk. Tanya okay ke tidak? Boleh continue lg ke? Ke nak abang tolong dukungkan? (Cey, cey - yang last ni aku tambah dialog sendiri). Aku pun, nampak je peluang terbuka luas - terus je ambil kesempatan ni untuk 'pecut' selaju-laju yang boleh, supaya cepat jumpa jalan keluar. Haha, gila lah aku nak duduk terkinja-kinja sensorang dalam hutan lama-lama. Dahlah 'hantu-hantu' tu semua macam nak tak nak je kacau aku. (-_-):. Rasa macam kurang syiok pulak tetiba. Aku rasa aku pecut agak laju jugalah; kurang 5 minit gitu (champion ni) sebelum aku jumpa jalan keluar (yahoo!).

After that, semua berkumpul semula and aktiviti hari pertama pun selesai...

Hari ke-2 pulak, tak heavy sangat macam the first day. Adalah sesi soal jawab dengan alumni-alumni dan kebanyakan soalan yang di ajukan macam biasalah; tanya pasal macam mana nak buat programming, database, C++, camne nak paham tu, paham ni...etc etc... Rajin juga alumni yang turun padang melayan kerenah kita orang ni...

Okaylah, dah naik penat jari aku ni menulis. Itu saja lah activiti yang dah aku sertai minggu lepas. Lepas satu, satu..  Coming soon, akan aku ceritakan pasal kawad infromasi pulak ( khas untuk SUKEM UKM). Post yang tu mungkin tak panjang sangat kot, macam this one. Diharap sesiapa yang datang melawat blog aku ni, enjoyed dengan post aku kali ni.

Wasalam.

Sincerely: Mimi Said



Friday, October 21, 2011

DiGi Leap Programme 2011- Make Changes in Yourself!

Hello, everyone! How you guys doing?

Jadi, minggu lepas aku sahut invitation from company DiGi utk join program anjuran diaorang. Talk about joining program, memanglah aku malas. Bagi aku, kalau takde apa-apa yang important boleh aku gain dalam sesuatu program tu - then, baiklah tak payah pergi je. Satu pembaziran masa, I tell you! But, memandangkan nama aku dah naik (aku pun tak sure cara dia select, probably diorang pakai tarik je name student dari system), so aku pun volunteerlah untuk join. Plus, aku bukannya ada apa-apa benda pun nak di buat hujung minggu tu so, bagilah support sikit kan kat program yang banyak sungguh student-student fakulti aku cuba untuk mengelak ni. (-.-):

Anyway, program yang di namakan DiGi Leap Programme ni berlangsung selama dua hari; Sabtu dan Ahad. Dah pasti-pastinya semua student UKM (fakulti aku, terutamanya) lepak bilik je sebab tak pernah dibuatnya kelas ada kelas time hari minggu. Sungguhpun begitu, masih tak ada student yang sudi untuk volunteer. Hehe.... 

Bercerita pasal program ni - mudah untuk aku katakan, ini bukanlah cubaan pertama syarikat-syarikat luar try tarik nak minat student untuk participate program mereka. In fact, kalau tanya je senior - dah banyak kali dah. Some of them kata yang program macam ni seronok, but if you asked me, aku rasa tujuan dia buat program macam ni adalah untuk tarik minat student kat product mereka je.  Kira macam kasi pendedahan gitu, apa benefit yang boleh dia orang tawarkan. 

As a part of self-promotion lah. 

Secara jujurnya aku cakap, aku ni memang jenis susah nak di persuaded beli barangan ke apa kat luar sana tu. Tunjuk dan taburlah segala janji manis bagai - confirm aku tepis macam lalat je (haha, metaphor melampau aku). Bukan nak berlagak ke apa, cuma bagi aku kalau aku nak beli something tu kan, betterlah aku sendiri je yang cari dari biarkan the salesperson terkinja-kinja try untuk convincekan aku. I don't want to waste anyone time here. They better find other interested customer than me... 

However, masa join program ni; aku terasa ada banyak kebaikannya (selain dapat merchandise free) yang worth mentioning. Antaranya adalah program ini semacam bagi student (especially fresh student macam aku), untuk start thinking out of the box and start make a difference. Tafsiran aku bila dia mentioned benda ni, inovasi dan creativity lah. Buat something out of ordinary or create something new. Something that never had been done, before... Kind of like people who work with DiGi always did.

Kalau nak diikutkan, boleh je aku nak cerita program tu dari A-Z, but program dua hari kan? Terasa pulak malasnya untuk buat entri panjang-panjang (Part I, II, III, IV and V) semua... Ini bukannya travel log. Buang karen laptop aku je menaip panjang-panjang...(haha). So, bagi nak simplify kan dua hari tu - aku persembahkan kat korang; gambar-gambar yang aku capture pada hari kejadian. Ceh, macam dah kes jenayah pulak bila aku cakap macam tu.  Hari kejadian la sangat~ Ah, tak kisahlah... 

Tak banyak pun gambar-gambar ni but I hope you guys enjoy. Apa lagi... layan....  

Entrance Pass die...

Antara benda yang di ajar hari tu....>.<

Jumpa acquaitance baru: Me and Ana.
Aku student Science Computer, dia pulak student
Multimedia. Chance untuk kitaorang bertembung
di fakulti - 50-50. But, she's so nice and polite.
Cool je rasa bila lepak dengan dia dua hari tu.. :)
Banners activity Digi Leap.
Backdrop dia bunyi macam ni: I believe I can fly!!!
Final day of the program.
 I'm pretty sure yang korang boleh nampak
kat bahagian top of my pants tu basah. Ni pasal
time aktiviti baling water balloon tadi, ada satu mamat ni
dengan selambanya baling balloon kat aku
dan balloon tu pulak terkena dekat
kunci yang ada dalam kocek aku tuh. Apa lagi,
bam and I'm out. Haha.


Okaylah guys. Sampai sini dululah post aku ni ye. Ada masa return sini balik. Have a nice day everyone.

Sincerely: Mimi Said

Thursday, September 15, 2011

UKM: I am a HIGHLANDERS!

Okay, bagi sesapa yang tak paham apasal post aku kali ni title cam pelik, silalah baca sampai abis yer... ;)

Bagi orang yang mengenali diri aku ni sedia maklum, aku sekarang dah sambung study balik dah. No more cuti rehat, cuti lepak, cuti-cuti Malaysia dan sebagainya. Time untuk continue study lah pulak kan, after resting dekat rumah for almost 4 months. Just in case you guys had started to wonder kat mana destinasi yang aku pilih untuk sambung study; ikhlas jelah aku katakan aku sambung di Malaysia saja. Kenapa? Tak teringin nak sambung kat luar negara ke? Well, niat tu memang ada tapi entahlah... mungkin aku masih belum rasa confident lagi kot untuk nak menetap jauh-jauh. Pointer aku time Matrik dulu pun biasa-biasa je... So, rasa macam tercabar pula bila nak kena bersaing dengan student-student dekat luar negara tu. Besides, study Malaysia pun okay apa? Lagi jimat sikit belanja. Tak payah fikir pasal health insurance ke apa. Plus, nak jumpa family time balik hari minggu pun senang...

Tawaran from Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) comes around for me and despite tak pernah pasang cita-cita ke apa ( I'm cool with any university that accepted me, really...) untuk ke sini - I couldn't say that I'm not anticipating it. Apatah lagi bila my dad ex-graduate from Universiti Putra Malaysia (UPM), 'neighboring uni'; so lagi membuak-buak lah rasa time nak masuk tu. But, I keep my cool until the day aku betul-betul bertolak.

Hatta, tanggal 7hb Sept 2011 maka berlalulah aku daripada rumah mebawa beg-beg baju, bantal empuk, electrical appliances, dan segala macam benda yang setiap student wajib nak ada. Satu family aku tagged along masa hantar aku (kind of miss them right now while I'm writing this). Hehe. Oh, aku ada mentioned ke in what field aku sambung dalam post aku sebelum ni? I can't seem to recall. Tak apalah, ada takde - aku bagitahu saja lah kat sini. In case korang yang tengah baca post ni interested or curious nak tahu, aku ditawarkan bidang Science Computer dekat UKM ni.

Huhu, I know; bile dengar je ayat Science Computer, peeps are gonna go like; "Science Comp? Apa tu? Kenapa tak nak amik medic ke, engineering ke... law ke? Takde future la kalau amik tu... Balik rumah jelah, toksah buang masa!" kata mereka diiringi dengan eye rolls. Ouu, terasa sedikit pedasnya di situ, kan? Kata-kata from somebody yang mungkin tak akan pernah memahami seorang risk-taker seperti aku.... Aku pun apa lagi, eye rolled balik jelah. Itu je cara membalas yang paling senang dan tak pakai banyak modal. Besides, bukannya dia orang faham pun apa matlamat dan motto hidup aku selama ni macam mana kan?

I'm pretty sure ramai people yang familiar dengan phrase, "Carilah ilmu sehingga ke negara China'. Tapi, aku rasa macam tak berapa nak syiok je phrase tu so, aku twist sikitlah phrase tu menjadi; "Carilah ilmu tak kira di mana pun kau berada... Lagi masyuk dengan soul aku. Honestly, matlamat aku untak belajar selama ni bukanlah cuma untuk dapat kerja semata jauh sekali untuk kejar glamour, tapi lebih untuk menimba segala ilmu yang boleh aku capai kat dunia ni. So, medic ke, engineering ke, Science Computer ke bukan satu isu bagi aku, asalkan aku dapat penuhkan dada ni dengan sebanyak ilmu yang mungkin dan most importantly, dapat belajar benda baru. Ada paham? 

So, bagi sesapa yang mulutnya start nak macam haram tu... well, apa-apa jelah ya? My life, my style....

Untuk pengetahuan korang, aku duduk dekat sini memanglah sebatang kara. Tak ada kawan daripada Matrikulasi Johor dulu (at least yg aku kenal lah), kawan from Highschool ke, jauh sekali kawan from Elementary school... Bila dah semua tak ada tu, terpaksalah pula rasa nak hidup berdikari kan? Pergi kuliah alone, makan alone, mandi alone, tidur dah tentu-tentu lah alone... Hahaha. Cuma agak sedih la bila teringatkan member-member lama dulu. Apa jelah yang dia orang tengah buat sekarang ni kan?

Apa-apa pun, kita tolak tepi cerita tu semua dulu. Sekarang ni aku nak cerita dekat korang pasal aku dan tempat tinggal baru aku (insyaallah untuk 2 sem ni). Bukan self-obsessed, tau; dah namanya pun admin kan? Natural la cerita dekat sini pasal diri dan hidup aku je. Okay, bagi yang dah mula nak menguap tu, nak tersenguk ke apa - well, sila-sila lah ringan-ringankan jari ( gune cursor, tekan X) dan NYAH kau dari sini. Hehe, jahat sungguh aku...

Alright, now let's get serious. The reason why aku kata yang diri aku ni Highlanders is because...

I AM A HIGHLANDERS! (Macam tak menjawab soalan je)

You see, dekat UKM ni aku tinggal di kolej kediaman Ibrahim Yaakub (KIY) and secara geographically, kolej ni terletak di kawasan yang paling tinggi antara kolej-kolej lain yang ada dekat UKM ni. That's why, secara logiknya - we were called @ called ourselves as a HIGHLANDERS. Tu ajer.. Haha, title saja mahu gempak!!!

As a prove yang aku ni sememangnya warga KIY, aku nak tunjukkan sikitlah macam mana keadaan bilik di kolej ni. Yelah, camni baru senang sikit korang nak faham apa yang aku membebel, ye tak? Alright... as a starter, penempatan di KIY ni sebenarnya ada dua jenis; hostel dan flatlet. Sebagai first year student, aku diberikan duduk di hostel. Don't worry, this is normal. Kalau korang student tahun 1 dan 2 di UKM ni, memang confirm akan diberi duduk dekat sini. Satu bilik biasanya ada dua orang menetap. No setinggan-setinggan (unless korang memang dah tak sabar-sabar nak kena report dengan roommate atau jiran tetangga di blok serta bersedia untuk membayar denda). 

Flatlet tu pulak di khaskan (ak.a diwajibkan) bagi student tahun 3 je. Motif asalnya untuk beri korang ketenangan semasa membuat Final Year Project (FYP), tapi kalau korang memang jenis yang tak suka di ganggu, loner tahap A - boleh je try apply untuk duduk sini buat semester-semester yang berikutnya. Cuma, let me remind you alls lah yang yuran penginapan dia agak mahal and segan sikitlah bila nak start mingle dengan senior-senior yang menetap di blok tu. So, bagi bakal-bakal student yang akan melanjutkan study disini - bolehlah mula take note ye sebab most kolej-kolej ni semua sama saja stylenya except for kolej yang dekat kampus KL tu. Yang kat situ aku tak pernah pergi lagi (aku study dekat kampus induk, Bangi) so, tak tahulah aku macam mana conditionnya.

Picture di bawah ini adalah picture yang aku 'rajin' snap masa tengah lepak-lepak tak buat apa pun... Enjoy!
Apalah namanya bilik kalau takde katil kan?
Nilah dia katil aku. Sedap gakla buat melepas pas
penat menapak balik dari kuliah.
P/s: Excuse the mess, aku memang camni.




Tempat simpan kasut...
More likely, macam tempat simpan habuk je.
Jangan sangat aku guna section ni. Hehe
Pintu Balkoni...
Tapi petang-petang eloklah ditutup je.
Mengundang monyet-monyet tak guna jer.
Meja belajar aku...
Haha, belajarah sangat...
Tengok movie je lebih.
Tapi, korang boleh percaya sebab memang
ada note aku atas ni... XD
2 benda yang wajib semua student U ada. Mr. Kettle and Mr. Iron Man...
Eh, silap... Mr. Iron. Kalau takde, nasib korang lah.
Pepandailah pujuk roomate kasik pinjam ke apa.
But aku for sure can't live without these two.
Muka cun pemilik bilik. Haha.
Alright guys, sampai sini sajalah coretan aku kali ni. Macam yang korang nampak, kemudahan di kolej UKM ni ( hostel kolej KIY, especially)  memang baik dan memuaskan hati. Kolej lain, I dunno okay. So far so good, but it's still too early to say anything so, we just wait and see jelah .... Okay semua. That's it. Thanks for reading this entry. Bye bye...


Mimi says: Love Remainder

Saturday, August 13, 2011

Aku dan Farmville

Kiteorg bertemu dlm Nov 2009; berkenalan, have fun together, berpisah and then reconcile balik around Mei 2011. Haha, bila difikir-fikirkan balik, dah macam pakwe aku dah aku treat game  Farmville (FV) ni. Al lot of time had passed since then, still I remembered all the time yang telah kami bazirkan bersama-sama. All the happines of bercucuk tanam dan mengharvest lembu.

Susah nak dilupakan camtu saja ;)

Segalanya bermula apabila aku menerima 'invite' from friends yang baru mula bermain dengan game. Masa ni Facebook baru je nak famous dekat Malaysia, so everyday bila check tu, ada sajalah request minta jadi friends supaya boleh add neighbor baru. Tanpa berfikir panjang and kebetulan aku rasa agak bosan pada hari tu; aku pun decidelah nak try out this game. Who knows bolehlah kan nak isi-isi masa lapang aku - walaupun actually, tak lah selapang mana.

[2nd Update - 9/11/14 ] Maaf. Asalnya aku memang dah uploadkan gambar snapshot farm aku kat Farmville tu untuk tatapan korang, but di sebabkan kesilapan teknikal yang aku buat tak berapa lama dahulu; gambar-gambar tu semua dah hilang. Walaupun aku ni nama je study Science Computer - aku masih dikira noob bila perihal-perihal blogging ni. So, disebabkan malas nak screen capture balik; aku pilih untuk buat list saja bagi second update ni untuk bagi tahu korang perkembangannya. Hope you guys don't mind.

After all - it's just a game, right?

1.) Avatar yang aku gunakan:  masih menggunakan nama yang sama pasal aku sendiri tak pernah tukar nama dekat Facebook aku tu: Mimi Said.

2.) Upgrade Farm: Dari 26x26 expand (2011), ke 38x38 expand (2014).

3.) Total Farm yang aku aktif: Kalau korang masih belum berganjak lagi ke Farmville 2 (macam mostly of FV gamers buat), korang akan serta-mertanya aware yang every three to six months camtu - diaorang pasti akan offer korang satu farm baru. Ini macam satu strategy diaorang lah, untuk still tarik minat gamers yang sudah pun beralih arah (manusia, typical lah kan?) agar taklah completely abandoning the ship. I hope you guys gets my metaphor. FYI, farm-farm in free-of-charge saja sebenarnya, tapi kalau jenis yang tak suka sabar tu - akan berhabis-habisan duitlah untuk early access just get the first glimpse. Thank goodness jelah, aku ni bukanlah addicted sangat dengan FV so, aku sabar jelah. Tak lari kemana pun farm tu semua kalau aku tunggu, kan? Adalah lebih sedozen jumlah farm tu semua, tapi yang aku betul-betul active dulu, kini dan selamanya cume ada dua saja: Home Farm & English Countryside.  

4.) My Level: Kalau ikutkan level aku masa post ni dibuat (2011), aku masih level 77. Sekarang ni kalau korang check farm aku, aku dah sampai level 101 (2014).

5.) Neighbours: Greatly decreasing since 2012.

6.) Attraction: Seasonal promotion, rasanya. Dan endless quest dia. Oh and the building-building, haiwan-haiwan, pokok-pokok dan bermacam-macam lagilah yang hontou ni, kawaii-desu! Anyway, macam aku biasanya akan puas hati bila dapat satu baka pokok or spesis haiwan yang baru; but then,  also comes along the new one. Stressful...stressful...

7.) Memorable experiences: New species of tress and animals, opening presents, building something, harvesting orchard and animals, getting frequent request from player all over the world and yeah - constant spamming.

Okaylah guys, sampai sini jelah post aku kali ni. Penat jugak ni, menulis based from my memories... Cuba nak ingat itu, ini from the games yang kau cuma jarang-jarang saja main sebab mudah terasa pointlessnya... Anyway, walaupun aku selamba saja kata yang game ni pointless, I do admit that I still have some fun playing and being a part of it. Maybe, I don't know... A part of growing up - I guess. Anyway, thank you for reading this post. You guys rocks!

Sincerely: MIMI SAID

Wednesday, July 20, 2011

The Next Step: Pursuing studies in University...


Do you ever asked yourself, where do I go from here? Like literally? Coz that is something that I would like to ask myself like two or three times a day. I mean, where did you actually go after finishing your high school or in my case; matriculation? I made many stupid mistakes while I'm growing up but there is one thing, a wise decision that I made that I could never, ever regret; choosing Matriculation over a Diploma program.

I always consider myself as a bit of stubborn/'carefree' when it's about to make my own decision. Making it and suffers from it - it's something that I do quite often. I hate it when people trying to 'show me the way/the right path'. They should aware that this is my life we talking about in here. Not theirs. People can tell you what to do, and how you had to do it but at the end of the day; the consequences is on your own to bear. Something that I learn in a hard way, unfortunately.

As for me, I'm quite happy with how my life is going on. I finished my highschool, went to matrix for a year and now, I'm about to pursue my studies in degree at The National University Of Malaysia (NUOM). The reason why did I choose this University as my next move is because of two things; my childhood fantasy and brochure. As innocent and simple as that. There is something about NUOM that caught my interest (weird, I still can't figure it out till now), but the interest was there so I'm just kind of go with it.

As for my life now, nothing much is happening: just the usual- doing chores, eat, sleep, watching movies, facebooking etc etc... that's it. However, every weekend (Saturday especially) I went out with my family and just hang out. It's much better than stuck around the house for all day (weekdays)... Really it is... I get to enjoy myself a little bit here and there.

Alright, I guess that is then. That's all for now and till we met again in the next post. Bye bye...

Sincerely: Mimi Said

Friday, July 8, 2011

My Passion for Manga...


It wasn't easy to be separated from something that you 'LOVE' for most of your adolescence life. Well, it's not easy for me. I always had a passion for Manga/Anime; in fact I had an entire Detective Conan collection on my bookshelf as a prove(and other manga as well, you name it Naruto, Bleach.. etc etc)that I never thought someday I'll be abandoned it all. Not a clue! It's one of the hardest thing I ever did in my life. I been drawing cartoon ( way back then I don't know it was called "Manga") since I was five. And when I looked back, I realized that I had many memories with drawing and it seems impossible for me to suddenly 'overlooked' it.

There a magazine sell in Malaysia named "KREKO" magazine that accepts their readers artwork to been "show-off" in their magazine. And I still remember it well when I get my first artwork shown when I was 14.

I know it's a good moment after I saw my artwork been published! The feeling is so good (although my drawing wasn't that great back then)and for the first time I feel like my effort in practising drawing (not everyday, just when I felt like it) ACTUALLY worth it. My dad didn't really approved this particular interest as he think is just a waste of time (probably) but how come you can feel it's a waste of time when you're having a good time doing it? I know I like drawing and it sort of my thing...

Well, the sad part comes when I had to pursue my study in Matriculation college and my passion to draw had to be 'buried'-(now it's be revived!), I had to quit drawing for a whole year just to concentrate on my study. It's nonnegotiable considering my SPM result (5A/ 9 subj) wasn't that great. So I stopped drawing and when I almost forget about it, the last month I'm in that college I started to draw back. Old HABITS die HARD right? Huhu, I must admit it feel so great doing things that you love and care about for most of your life.

I guess my point is, never let important things been taken away from you cause (this is what I think) really shows who you really are. For example, don't stop eating only because you think you will gain weight (try eating healthy), stop playing soccer cause you think you suck at it ( you can always practice, remember practice makes perfect) or stop studying cause you feel like it ain't going anywhere (your future might be depended on it). What you can do instead is to start enjoying your day by doing something that you like and don't stop believing in it!!

Sunday, June 5, 2011

What To Do When You Got Nothing To Do?? - The Way Mimi sees it!

Okay, let me be honest with you. I been searching randomly in the internet like a hundred of times and all those searching/googling come out with the same conclusion:- FAILURE!!. All the ideas on "What to do when you are bored" suggested are mostly unacceptable and crazy! Nothing make any sense. I felt cheated and fooled by some moron who clearly didn't know what are they writing and instead of giving the REAL SUGGESTION, they come up with those crappy suggestion that is clearly waste up everyone else time. And for that reason, I come out with my own suggestion; This is how you should be spending your spare time besides being lonely and miserable! Sit back and relax as this suggestion nearly bores you and you probably find some benefits from it!

Let's kick some loneliness BUTT!!!

1.)Taking a morning walks/ Jogging
I'll be suggesting morning walks as this is what I did most of the mornings that I had. Taking a morning walks is fun and relaxing; something that you felt better than having a heavy exercise/building new muscle non-stop. Not like I'm saying it like its a bad thing. No no. Just go with it if you been practicing for years now! I'm talking about this if you are some newbies who wanted to convert yourself in becoming more aware about your health. Taking a simple step a day wouldn't kills; it probably helps saving your life! I'm no health expert but I can tell, if you take that 20-30 minutes a day; morning walking, you can tell the difference by feeling more healthy and energetic to kick start you day.

2.)Doing Chores
Been there, done that haven't we all? Doing chores is one of the simplest thing that you can do if most of your days are been spent at home. Laundries, washing the dishes: I'm not talking about washing it by a dishwasher but by your bare hands!, folding cloths, etc etc... Of course you felt tired afterwards; not to mention the soreness and back cramp. But despite all this you will feel better as you were now sitting on a beautifully scented living room and seeing an empty sink. It helps to ease your stress a bit isn't?

3.) Watching new Movies per week
There always something new to watch every week. Or at least twice a week. Go out there, hang out with your friends and go watch the latest movie. I must say that I had a miserable week last week and once I went with my bro watching movies, those miserable feeling eventually disappeared. It's like I never had them at all!Make sure the movie that you guys picked up it'd truly worth watching. Or else it would put more misery on your miserable week. Trust me.

4.) Trying out New Things
I'm just saying this because I had tried it. I never went bowling before, like ever so I went down to the bowling center with few of my closed relatives and try to have some fun. I told them that I never played before and they are cool with it. There always a first time for anything, right? So, I just give it a shot and I never taught that I could be so fun! Now, I can't wait to went bowling again and hopefully to make my first strike: I once dropped all the pins but there 2 more left so it can't be counted as a strike.
All I'm trying to say is, never AFRAID to try out new things. You might going to like it!

5.) Wikipeding; That's how I called it!
Wikipeding is a term, not an official one but a term that I put on whenever I open a wikipedia website and reading anything that come out from it. Although most materials written in here is basically written by some random people but I'm pretty sure most of it are not just some random information. Some of it are actually come from a real events that takes place in life. As for me, I don't care either it is true or not as long as it keeps me occupied and entertains me, nothing else mattered.

Sunday, May 29, 2011

When Malacarian visiting Malacca - The RED BUILDING (Stadhuys)

Sabtu 28/5/2011 merupakan hari cuti bagi semua penduduk kat Malaysia ni (Hish, kenapa lak aku mulakan blog aku dengan bagi statement yang even budak darjah satu pun tau?).

Hahaha... ( walau tak berapa nak lawak).

Anyway, Sabtu so cuti. Tu la yang aku cuba nak sampaikan. So, macam biasalah - kalau hari cuti je, plan aku that day akan serta mertanya untuk melepak di sekitar area Melaka (born and breed here, baby). Asalnya, aku adalah plan dengan member aku, Wani namanya; but something came up (dia kena turun KL) so, pelan kami terpaksalah dibatalkan.

Anyway ntuk isi kekosongan hari Sabtu tu, aku pun bodek lah ayah aku untuk drivekan kita orang (lesen dah ade, cume drivenya masih tak berani lagi) ke Melaka. Teringin rasanya nak berpicnic kat Pantai Klebang tu, tapi hati aku asyik mencucuk-cucuk and keep on saying,  "Alah daripada melepak kat Klebang yang dah macam takde laut tu., baik pergi tempat lain yang tak pernah di pergi jer...".
So, discuss punya discuss, akhirnya aku pun suggest lah kitaorang pergi melawat bangunan merah yang teramatlah famousnya kat melaka ni.... Apa lagi kan, kalau bukan Bangunan Stadhuys?

Hmm,tujuan aku tulis blog ni bukanlah nak spread kat korang the details history pasal bangunan MERAH ni (nak more info macam biasa, ask Mr. Google), but more to sharing everything yang aku nampak semasa aku melawat kat sana.

In other words, my experiencelah. Hehe.

Sebaik saja kitaorang sampai kat sana, oh yeah - kereta-kereta memang dah sedia tersusun. Honestly, susah betul nak mencarik parking (kata public holiday, kan?). At last, ayah aku pun parkingla kat parking lot Bangunan Taming Sari. Free, kalau tak silap aku. But jalan kaki sikitla untuk ke bangunan Stadhuys tu. Adalah dalam 6-7 minit macam tu...

Well, bila dah masuk je dalam bangunan Stadhuys - ketahuilah korang bahawa nak masuknya bukanlah free, even though korang orang Melaka pun (macam aku). Since aku ni memanglah sentiasa mensupport ekonomi yang ada kat Melaka ni, takdelah keberatan nak membayarnya (walaupun ada jugak berharap untuk dapat separuh harga ke apa sebab duduk Melaka dari generasi ke generasi). Well, kalau korang nak tahu berapa yang kami bayar masa nak masuk tu;

ADULTS: RM5.00
CHILDREN:RM2.00.

Ayah aku tak masuklah kat dalam tu pasal masa kecik-kecik dulu dia selalu main-main kat situ. In other words, ayah aku nak cakap; buat apa nak bayar masuk kat tempat yang selalu jadi tempat permainan kau kan? Ada betulnya juga cakap ayah aku tu. Jadi, sebab tu lah dia suruh aku dengan bro aku saja yang masuk...

First time entering the building, serious memang tak nampak GUESTBOOK dekat depan pintu masuk tu. Mana taknya, dah aku sangat excited nak round-round sekeliling sampai tak perasan :) Pelik kan aku? Masuk dalam tu muzium je pun dah excited bagai. What more can I say, I'm still kid at heart. Aku round sekeliling adalah dalam 10 minit before I aware yang ada satu mat salleh sign dalam guest book tu. So, aku pun apalagi - JOIN THE CLUB la.. Alah, tak penting pun guestbook tu but I still want my 5 second fame... Haha

Anyway, lepas sign tu aku ajakla bro aku sign sekali...

My bro...
Harap korang tak terkejut beruk bila nampak pak cik ni sambut
korang nanti.
Teringin pulak aku nak gantung gambar camni kat rumah... pastu
tambah MISAI sket... Mesti tambah hensem.
Banyak jugak benda-benda yang boleh dikategorikan as ancient, dipamerkan kat sini. Barangan seperti tembikar, pasu, cawan, sudu, garfu ( aku hairan pasal aper takde kuali jer (JK, guys)) and from my point of view if jual kat auction memang nilainya akan cecah beratus-ratus juta RINNGIT (only to avid collectors la). Ini estimation aku saja. Jangan pergi redah bangunan Stadhuys minta people in-charge tu jual dekat korang pulak. I'm pretty sure that is illegal.

Actually, to be honest I'm quite impressed bile tengok benda2 yang dh berusia ratusan tahun nih masih kelihatan baik- sedangkan kat rumah aku, beli pasu Sarawak tak sampai dua tahun pun dh pecah.

Tiba-tiba terbayang nak letak ikan
siakap tiga rasa pulak dekat atas
pinggan ni...
(Haha, jahat sungguh aku....)
Jalan punya jalan, suddenly nampak la pulak kawasan laman kat luar die.. Cantik. So aku minta la tolong my bro untuk snap beberapa picture. Dah memang jenis suka pose (even though pose kadang-kadang buruk je and kurang menarik). Doesn't matter. Still on IT.

Nak buat iklan gigi ke apa ni, Mimi?
Haha, anyway - below ni adalah beberapa snap pictures yang di ambil hari itu yang aku rasakan agak menarik untuk disharekan disini. Sumpah, masa buat pose tu - rasa malu aku tu memang 100% dah hilang. Al-maklumlah, kat tempat sendiri kan? Eksyen lebih sikit lah... tunjuk orang Melaka pose camne kan? Huhu, dah macam over pulak when I put it that way. Oh, here's one picture of my brother. Akulah culpritnya yang minta dia pose macam ni.

Somehow, pose adik aku ni mengingatkan aku
 kat 'Pirates of Carribean'.
Mungkin aku teringatkan dek atas
kapal tu yang ade tangga...
Jom menampi padi (yelah, memandai je aku kan?)
Sampai tak ke negara China dengan perahu ni?
"I believe I can fly... I believe I can touch the sky...
I dream bout you every night and day... but it won't 
take me far away...."
Aku rasa adik aku macam berminat je nak rembat kapal ni
untuk letak kat bilik dia.
Pemandangan yang biasa korang tengok kalau ada kat sini.
Yang ni aku tangkap sendiri ye... tak ambil from mana-mana blog
pun.
Cantik kan topi ni? Boleh sama pulak dengan
pattern dengan baju aku. Coincidence?
I think NOT!
Walaupun secantik mana pun key-chain yang dijual kat sini;
Aku rasa amatlah weird bila beli
key-chain negeri Melaka since aku orang sini.
So, none for me please...
My bro and I. Oh, and that clock behind us.
Nice~
Peace je memanjang....
Okaylah guys... Itulah sajalah coretan pengalaman aku ke Bangunan Stadhuys, one of the most popular tourist attraction you if guys come to Melaka. Hope everyone enjoyed sajalah semasa membacanya and dapatlah tahu serba-sedikit pasal negeri tercinta aku ni...

So, that's all for now, BYE BYE!!!

Sincerely: Mimi Said